A Prosecco borvidék
- 2025. március 26-30.
- 2025. április 30-május 04.
- 2025. július 23-27.
- 2025. augusztus 20-24.
- 2025. október 01-05.
Az élményút tartalma
A proseccót sokan ismerik és szeretik. De vajon hányan ismerik ezt a festői észak-olasz borvidéket, ahonnan ez a méltán népszerű buborékos ital származik? Velencétől nem messze járunk egy olyan területen, amit délről az Adria, északról az Alpok határol és ahol a hegyes-dombos tájat festői kis falvak és történelmi városok tarkítják. Talán nem véletlen, hogy 2019. óta ez a terület az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Ez a vidék már évezredek óta lakott és híres a természeti szépségeiről, történelméről, kultúrájáról, kiváló ételeiről és most már persze Olaszország legkelendőbb pezsgő italáról, a proseccoról is.
Ezen utazás során felfedezzük ezt a gyönyörű vidéket, meglátogatunk három pincészetet, ahol finomabbnál finomabb proseccokat kóstolunk helyi sajtokkal és szalámikkal, felkeresünk néhány gazdag múltú és elbűvölő szépségű városkát, de mindenekelőtt élvezzük a természet, a művészet, és a kulinária egyedülálló egyvelegét, amely olyan különlegessé teszi Veneto tartomány ezen szegletét.
A program teljes várható költsége az alábbiak szerint alakul:
- Részvételi díj: 400 euró per fő
- Várható költségek: kb. 370 euró per fő
- Összesen: kb. 770 euró per fő
A részvételi díj tartalmazza az élményút tervezési, szervezési és lebonyolítási díját, valamint a magyar nyelvű túravezetést a teljes időtartam alatt. A várható költségek tartalmazzák a szállást kétágyas elhelyezéssel egy 3 csillagos szállodában Conegliano belvárosában, reggelivel és idegenforgalmi adókkal, a bérelt kisbusszal történő helyi transzferek díját, welcome drinket első nap, továbbá három birtoklátogatást kóstolással és falatkákkal helyi pincészeteknél. Az egyágyas elhelyezés plusz költsége 120 euró a négy éjszakára.
FONTOS: a ki- és hazautazás egyénileg történik, így számolni kell még ennek a költségével.
Opcionális program*:
All inclusive a la carte vacsorával egybekötött prosecco workshop az első este: 60 euró per fő
* az opcionális programon való részvételi szándékot a részvételi díj megfizetésekor jelezni szükséges
Egyéni utazás után megérkezés a festői Conegliano városába. Ez a település a Prosecco borvidék központja, lakossága mintegy negyvenezer fő. Velence ötven kilométerre délre található innen.
Szállásunk a város központjában, egy háromcsillagos szállodában lesz. Kora délután találkozunk a szálloda bejáratánál, ahonnan bemegyünk a város főterére és egy pohár prosecco vagy aperol spritz társaságában megismerkedünk egymással. Az aperitivo után felfedezzük a belvárost, megnézzük a főbb látványosságokat (velencei stílusú villák, székesegyház, Contrada Granda) és felmegyünk a 12. századi castelloba is, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környező vidékre. Városnézés után szabadprogram. Aki szeretne, este részt vehet egy általam tartott (és vacsorával egybekötött) prosecco workshopon, ahol megismerkedünk a prosecco készítésének folyamatával és fajtáival, illetve természetesen kóstolunk is bőven ebből a finom italból. A vacsora és workshop helyszíne egy belvárosi étterem.
Reggeli után indulunk a közeli Portobuffoléba. Ez a kevesebb mint ezer lelket számláló falu egy igazi rejtett gyöngyszem. A 16. századból származó székesegyháztól kezdve, Szent Teréz oratóriumán át a tökéletes állapotban megmaradt óvárosig igen sok a látnivaló. Innen utunk a közeli Oderzoba vezet. Ez az egykor fontos kereskedelmi központként funkcionáló város napjainkban élénk kulturális életéről, valamint a 10. században épült katedrálisáról és nagyszabású archeológiai leleteiről híres. Megnézzük a Piazza Grandét és a belváros hangulatos utcáit, majd kicsit szusszanunk és már indulunk is tovább Annone Veneto városába, mert a délután további részét a Paladin pincészetnél fogjuk tölteni. Megismerkedünk a Paladin család és a borászat történetével, majd birtoklátogatás következik, melyet egy sajtokkal és szalámikkal kísért háromtételes prosecco kóstolóval zárunk. Innen visszatérünk Coneglianoba, a nap további részében szabadprogram.
A szállodában elköltött reggeli után ellátogatunk a néhány kilométerre lévő gyönyörű Vittorio Veneto városába. A középkori belvárosban sétálunk egyet az árkádok alatt, megnézzük a főteret, a Serravalle erődítményt és Európa egyik legrégibb toronyóráját is. Innen továbbmegyünk Pordenonéba, mely gyönyörű belvárosáról és hangulatos éttermeiről ismert. Megnézzük a Noncello folyón átívelő Ádám és Éva hidat, a 14. században épült Szent Márk templomot, a gótikus városházát, és korzózunk egyet a sétálóutcán is. Egy rövid felfrissülés után indulunk Porciába, a San Simone pincészethez. Látogatásunk során megnézzük a palackozót és a birtokot, valamint természetesen kóstolunk is néhány kiváló proseccót és bort a rendkívül hangulatos kóstolóteremben. A program után visszatérünk a szállásra, majd akik szeretnék, azokkal az estét egy közös vacsorával zárjuk.
Reggel elindulunk a lenyűgöző Prosecco Strada-n és ellátogatunk Follinába. Itt található egy 1170-ben épült ciszterci apátság, mely egész Olaszországból rengeteg hívőt és látogatót vonz egyházi jelentősége és gyönyörűen megmaradt épületegyüttese miatt. Innen utunk a Prosecco borvidék másik központjába, Valdobbiadenébe vezet. Először felmegyünk a környék egyik legmagasabb pontján lévő Osteria Senz’Ostéba, ami Itália egyik legkülönlegesebb vendéglátó egysége. Itt mindenki vendég, pincér, és pénztáros is egyben. Személyzet tehát nincs, van viszont lélegzetelállító kilátás a borvidékre, valamint mindig teli prosecco automaták is várják a szomjas vendégeket. Innen aztán lemegyünk a városközpontba és teszünk egy rövid sétát. Ezután irány a Tenuta San Giorgio pincészet, ahol már várnak minket egy birtoklátogatásra és kóstolóra. Este szabadprogram, illetve akik szeretnék, azokkal egy utolsó közös vacsorával zárjuk a napot.
Reggeli után mindenkinek lesz még egy kis ideje, hogy sétáljon és vásárolgasson a városban. Ha az utolsó nap péntekre esik, akkor a szokásos heti piacra is érdemes kilátogatni. Ilyenkor az egész belvárost lezárják, hogy az árusok kitelepülhessenek a portékáikkal. Van itt minden a boroktól, sajtoktól és sonkáktól kezdve a ruhákig, cipőkig, ajándéktárgyakig. Fél 11-kor találkozunk a szállodában, hogy elköszönhessünk egymástól. Ezen a délelőttön véget ér a Prosecco borvidék felfedezése, de mindenki számtalan emlékkel gazdagodva térhet haza. Ki tudja, talán jövőre is találkozunk…
Foglalási segédlet
Foglalás
Eldöntötted, hogy szívesen részt vennél az élményutazáson? Kattints a lenti gombra és válaszd ki az utazásod időpontját.
Gyakori kérdések
Úgy érzed nem kaptál mindenre választ? Összeírtuk a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, hogy minden kételyt eloszlassunk.
Kapcsolat